Wie zijn wij?

Als gemeente willen wij een verschil maken. In jouw leven, in onze gemeenschap, op Aruba en in de wereld.

Onze missie is om mensen te leiden naar Jezus en ons te laten vormen naar Zijn beeld. Alleen zo kunnen wij een verschil maken.

Onze voorganger

Onze voorganger is dominee Jan Rinzema. Hij is getrouwd met Nynke en zij hebben twee dochters. Jan Rinzema heeft gemeenten geleid in Somerset (USA), Noordwijkerhout, Vianen en Blaricum. Sinds september 2022 is hij predikant in Oranjestad. Hij houdt van zwemmen, hiken en muziek.

Dominee Jan Rinzema

Cinara

Ik vind geloof belangrijk omdat het geloof in God mij rust geeft. Ik weet dat ik ten alle tijden terecht kan bij God. Met mijn vragen, verdriet maar …

Lees meer >>

Peter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, ….

Lees meer >>

Gert-Jan

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non …

Lees meer >>

Onze geschiedenis

Indianen vormen de oorspronkelijke bevolking van Aruba. Omdat er lange tijd nog geen protestantse geestelijke verzorging op het eiland was, doopten rond 1600 Rooms-Katholieke paters de kinderen van de protestanten. Ze worden later ingeschreven in het register van de Rooms-Katholieke Kerk.

Klaas van Eekhout

In 1821 komt Klaas van Eekhout, godsdienstleraar van beroep, via Suriname op Aruba terecht. Van Eekhout is op 27 november 1781 geboren in Amsterdam. Hij volgde een opleiding tot zendeling en is in 1819 op weg gegaan naar Zuid-Afrika, waarschijnlijk om daar zendingswerk te doen. Maar hij komt uiteindelijk terecht op Aruba.

In 1822 is de Protestantse Kerk op Aruba gesticht. De kerkenraad van Oranjestad vroeg Klaas van Eekhout godsdienstonderwijs op de Gouvernementschool te geven. Hij wordt aangesteld tot godsdienstleraar. Ook wordt hij gevraagd elke zondag een kerkdienst te houden, een preek te lezen en catechisatie te geven. Op 25 augustus 1822 wordt de eerste kerkdienst gehouden.

Kerki 1846

De kerkenraad koopt in 1844 aan de Wilhelminastraat een huis van de familie Arends, op de plek waar nu het Kerki 1846 staat. Dit huis wordt de woning van Van Eekhout en wordt ook ingericht als kerklokaal. In 1846 wordt het woonhuis omgebouwd tot een echte kerk, de huidige kerk. Omdat de kustlijn destijds dichterbij de kerk liep werd de nieuwe kerk bekend als ‘De kerk aan de Baay’. De bouwkosten van de kerk bedroegen 3087 gulden. In 1846 telde de protestantse gemeente ongeveer 180 leden.

De eerste dominee is ds. Nicolaas A. Kuipérie. Hij was predikant te Oranjestad van 1858 tot 1871.

Grote kerk

De huidige grote kerk stamt uit 1950. De kerk is, zoals veel gebouwen in de Cariben, gebouwd ‘op de wind’. Hier vinden sindsdien de kerkdiensten op zondag plaats. De ramen staan altijd open, waar de vogels binnenvliegen en met ons mee zingen.

Kerki 1846 en de grote kerk zijn beschikbaar voor verhuur. Neem contact op voor meer info.

Bijbelmuseum Aruba
Kerki 1846